مصرف سیگار بر بارداری چه تاثیری دارد؟
مصرف سیگار و استنشاق بوی آن قطعا اثرات زیادی بر بارداری و سلامت جنین دارد. زنان سیگاری مشکلات بیشتری برای باردار شدن دارند و عموما سیگار کشیدن شانس باروری زنان را کاهش می دهد. دود سیگار شامل نیکوتین، سرب، کادریم، هیروکسین های کربن مختلف و سموم دیگر است که تاثیر آن بر روی جنین ثابت شده است. حدود 6 میلیون ناهنجاری در رشد جنین در رابطه با مصرف سیگار ثبت شده است که از آن ها می توان به ناهنجاری ناشی شزی، ناهنجاری امفالوسل، ناهنجاری هیدروسفالی و میکروسفالی و ناهنجاری های دست و … در کودکان اشاره نمود. سیگار کشیدن در دوران بارداری می تواند موجب ایجاد آسیب بافتی در جنین گردد که این آسیب ها به ویژه در ریه و مغز جنین قابل مشاهده هستند. مونوکسید کربن موجود در دود حاصل از استعمال تنباکو، می تواند مانع از دریافت اکسیژن کافی به جنین در حال رشد گردد. برخی از تحقیقات نشان می دهند که بین استعمال سیگار توسط مادر باردار و ایجاد شکاف کام در نوزاد نیز ارتباط وجود دارد. استعمال سیگار در مادر باردار، می تواند بر ضربان قلب کودک نیز تاثیر گذاشته و موجب افزایش تعداد تپش قلب کودک در دقیقه گردد.
از مشکلات دیگر ثبت شده در این دست بارداری ها، می توان به پاره شدن زودتر از موعد کیسه آب، ایجاد فشار خون در بارداری، دو برابر شدن احتمال زایمان زودرس، دو برابر شدن احتمال بروز مشکلات جفت و افزایش ریسک مرده زایی اشاره کرد. زایمان زودرس یکی از عوامل اصلی مرگ، ناتوانی و بیماری در نوزادان این دست است. همچنین مصرف دخانیات می تواند باعث ایجاد سه برابری محدودیت در رشد جنین نیز گردد. تحقیقات نشان می دهد از هر پنج نوزادی که از مادران سیگاری به دنیا می آیند، یک نوزاد کوچک و بسیار کم وزن است.
نوزادانی که مادرانشان در دوران بارداری سیگار می کشند یا پس از تولد در معرض دود سیگار هستند، ریه های ضعیف تری نسبت به سایر نوزادان دارند که این مورد خطر ابتلا به مشکلات ریوی و سلامتی را چندین برابر می کند. در این نوزادان، احتمال مرگ ناشی از سندروم مرگ ناگهانی یا SIDS نیز سه برابر بالاتر از سایر نوزادان با مادران سالم است.
این تاثیرات نه تنها در دوران بارداری و جنینی، بلکه در کودکی و بزرگسالی فرزند نیز تاثیرات بسیاری دارند. که از دیگر اثرات مصرف دخانیات بر کودک می توان به ایجاد بلوغ زودرس در کودکان اشاره نمود. در این مورد تحقیقات نشان می دهند کودکان مادرانی که روزانه بیش از ده نخ سیگار مصرف می کنند، 3 تا 6 ماه زودتر از سایر کودکان وارد فرایند بلوغ می شوند.
دود دست دوم چیست و تاثیر آن بر بارداری چگونه است؟
دود دست دوم به دودی گفته می شود که افراد غیر سیگاری به دلیل قرار گرفتن در معرض دود ناشی از مصرف سیگار توسط فرد سیگاری، استنشاق کرده و به داخل ریه میفرستند.
نوزادانی که در معرض دود دست دوم سیگار قرار می گیرند، احتمال بیشتری برای ابتلا به آسم، تنگی نفس، آلرژی، عفونت های شدید ریه دارند. اکثر این دست نوزادان، به صورت مکرر مشکلات و بیماری های گوش و حلق و بینی دارند.
تاثیر استعمال سیگار توسط مرد بر بارداری چگونه است؟
استعمال سیگار در مردان به دلیل تاثیری که بر کاهش سلامت اسپرم ها دارد، موجب کاهش احتمال بارداری می گردد. مطالعات نشان می دهد که سیگار کشیدن در مردان موجب کاهش تحرک اسپرم، کاهش تعداد اسپرم هایی با شکل سالم، کاهش غلظت اسپرم و افزایش احتمال ایجاد DNA شکسته گردد. احتمال سقط جنین در نوزادان با پدران سیگاری زیاد است. همچنین کشیدن سیگار در اطراف زن باردار و ایجاد دود دست دوم در اطراف زن باردار می تواند بر سلامت مادر و جنین تاثیر منفی داشته باشد.
چه مدت قبل از بارداری اقدام به ترک سیگار کنیم؟
یک ماه قبل از اقدام به بارداری زمان خوبی برای ترک سیگار توسط مادران است. مدت زمان ترک تا بارداری باید به گونه ای باشد که اثرات مصرف نیکوتین از خون و بدن پاک شده و بدن فرصت برای پاک سازی سموم ناشی از مصرف سیگار را داشته باشد. در مردان این مدت طولانی تر است. اسپرم مردان بعد از حدود سه ماه به بلوغ رسیده و برای باروری آماده می شوند. پس بهتر است حدود سه ماه و بیشتر قبل از اقدام به بارداریٰ، استعمال سیگار و قلیان و یا هر نوع دخانیات در مرد قطع گردد. نهایتا متخصصان توصیه می کنند اگر زوجی قصد اقدام به بارداری دارند، بهتر است از سه ماه قبل از اقدام، مصرف هر گونه سیگار و یا قلیان را ترک نمایند تا نوزادی سالم با کمترین ریسک مشکلات و بیماری های مادر زادی را به دنیا آورند. شرکت تجهیزات پزشکی یوکامد می تواند شما را در امور پزشکی و تامین تجهیزات دوران بارداری و قبل و بعد از آن، مشاوره و یاری رساند.